Worden Coronabesmettingen onder Oisterwijkse arbeidsmigranten goed geregistreerd?

6 juli 2020

Volgens het RIVM zijn er in Oisterwijk afgelopen weken 2 tot 3 besmettingen geregistreerd; signalen over in Oisterwijk verblijvende arbeidsmigranten geven een andere indruk en een goede registratie lijkt er niet te zijn. PIT-onderzoek zocht het uit.

door Stephen Bell – PIT Onderzoek

Begin juni werd er bij een groep van 18 medewerkers van Vion in Boxtel een Coronabesmetting geconstateerd. Uit een onderzoek van Gemeente Oisterwijk begin dit jaar bleek dat er 400 tot 800 arbeidsmigranten illegaal in Oisterwijkse recreatieparken wonen. In het rapport stond ook dat veel van deze arbeidsmigranten voor Vion in Boxtel werken. Ondanks dat zijn de officiële besmettingen in Oisterwijk volgens het RIVM afgelopen weken op 2 tot 3 blijven steken. Dus rest nog twee mogelijke scenario’s: Of geen enkele van deze besmette medewerkers woont in gemeente Oisterwijk, of hun verblijf is niet geregistreerd.

Zorgplicht

De steekproef werd gehouden door de GGD voor de slachterij van Vion. Een woordvoerder van de GGD wilde niets loslaten over de woonplaatsen van de besmette mensen. Waar de medewerkers wonen, en dus ook in quarantaine zouden verblijven voor twee weken, zou wel bekend zijn bij hen en de desbetreffende gemeente. Diverse recreatieve verblijfslocaties; bij gemeente is onbekend waar precies de arbeidsmigranten verblijven (Bron: Google Maps). Een woordvoerder van Vion liet weten dat ze zich niet bezighielden met de woonomstandigheden van hun medewerkers. “We werken niet in vastgoed. Onze werknemers regelen hun eigen huisvesting en wij hebben daar verder geen kijk op”, aldus een woordvoerder van het vleesbedrijf. Het is algemeen bekend dat bedrijven als Vion die met arbeidsmigranten werken, samenwerken met uitzendbureaus die voor ook voor huisvesting zorgen. Vaak komen deze medewerkers in recreatieparken te zitten, onder meer in Oisterwijk. Tijdens de raadsvergadering van 2 juli stelde Guy de Kort van PrO vragen aan burgemeester Hans Janssen. Gezien de situatie vroeg hij zich af of er niet extra inzet nodig is. Burgemeester Janssen zag hier geen reden toe en complimenteerde Vion op hun ingezette maatregelen tegen verdere verspreiding van het Coronavirus, zoals waarschuwingen in alle talen, doorbetalen van ziek personeel en hun initiatief bij besmettingscontroles.

Registratie

De burgemeester concludeerde tijdens de raadsvergadering dat er sprake was van een afname van het aantal besmette personen. Er werden in de raad geen vragen gesteld over de registratie van die personen. Eerder liet de gemeente aan de redactie van Oisterwijk Nieuws weten: ‘Wij hebben geen cijfers over besmettingen onder arbeidsmigranten die in Oisterwijk verblijven.’ De gemeente heeft niet gereageerd op onze vragen hierover. Een ‘aanjaagteam’ onder leiding van oud SP-leider en burgemeester van Heerlen Emile Roemer raadde het kabinet begin juni nog aan om arbeidsmigranten te registreren en een eigen slaapkamer te geven. Dit was de conclusie van een onderzoek naar de woonomstandigheden van deze groep. Ook pleit het team van Roemer voor registreren van de contactgegevens van arbeidsmigranten. Gemeente Oisterwijk zou hierin het initiatief kunnen nemen, juist in deze kwetsbare tijden.

Reactie? Mail naar info@pitonderzoek.nl