Raad onvolledig geïnformeerd over Oisterwijkse milieustraat?

19 januari 2021

Soms lijkt de gemeenteraad te moeten kiezen tussen twee kwaden, maar er zijn bijna altijd meer mogelijkheden. Zo ook bij het besluit over de daardoor verschillende afvaltarieven van de milieustraten van Oisterwijk en Haaren.

Inge Dekker – PIT Onderzoek

Het komende jaar zullen er grote verschillen in tarieven bestaan tussen de milieustraten in Haaren en Oisterwijk, ten nadelen van Haarenaren. Was dat echt nodig? Heeft het college de raad wel juist geïnformeerd?

Meer keus
De raad ging noodgedwongen akkoord met de tariefverschillen, want nu geen besluit nemen zou de sluiting van de milieustraten betekenen. Het college had echter meer opties kunnen voorstellen, zodat de raad ook écht wat te kiezen had. In Breda kan bijvoorbeeld iedere inwoner het afval ‘gratis’ afgeven bij de milieustraat; de kosten daarvan zijn verrekend in de belastingen. Een andere mogelijkheid was om in Haaren tijdelijk niet te wegen, maar de hoeveelheid afval te schatten op omvang zoals ze dat al vele jaren in Oisterwijk doen. Wat ook nog had gekund was enkel de Haarense milieustraat sluiten, tot het college met een nieuw voorstel kon komen.

Weegbrug
Het college verdedigde de tariefverschillen als volgt: “De milieustraat locatie Haaren heeft een weegbrug en hanteert daarmee tarieven per kilogram terwijl de milieustraat locatie Oisterwijk geen weegbrug heeft waardoor een prijs per m3 geldt. Het is daarom niet mogelijk om de tarieven één op één exact op elkaar af te stemmen. Uiteraard is dit wel getracht.” In tegenstelling tot wat het college schrijft heeft Oisterwijk echter wel een weegbrug. “Die wordt alleen gebruikt voor de kringloopwinkel”, vertelt een milieustraatmedewerker. Voor een goede doorstroming zijn twee weegbruggen nodig; zowel bij de in- als bij de uitgang zoals in Haaren. “Maar er zit een flinke prijskaart aan een nieuwe weegbrug en dat wil de gemeente niet betalen.” Van zelfs een ‘zachte landing’ voel je wel iets, zo blijkt ook uit deze ‘landing’ van Haaren in de gemeente Oisterwijk…