Wordt Haaren het ondergeschoven kindje van Oisterwijk?

17 mei 2019

Volgens Moergestelaren ‘staan we niet meer op de eerste plaats’, maar de Haarenaren lijken zorgeloos: ‘Het is Moergestel ook gelukt’.

Wordt Haaren het ondergeschoven kindje van Oisterwijk? Moergestel helpt!

“Helvoirt is Helvoirt gebleven. Boxtel is Boxtel gebleven. Dus waarom zou Haaren niet Haaren kunnen blijven?” Een rondvraag op de markt in Haaren toont weinig spanning over de aankomende gemeentelijke herindeling. De fusie is een feit en als het dorp dan toch bij een andere gemeente aan moet sluiten, dan maar bij Oisterwijk. Over de Haarense identiteit lijken weinig van de marktgangers zich druk te maken. “Het is Moergestel ook gelukt dat te behouden.” Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, als je het aan Moergestelnaren vraagt. Lees over de ervaringen uit het verleden, het vergelijk van Haaren met Moergestel,  bekijk hieronder ook de video's.

door: PIT Onderzoek

Het is niet gek dat de Haarenaren zich zo weinig zorgen maken. Diezelfde onbezorgde reacties gaven ook Moergestelnaren in 1996 bij straatinterviews van LOVO. “Ik denk dat het wel positief zal uitvallen.” En op de vraag hoe zij het vinden om straks Oisterwijker te worden, wordt ook vrij zorgeloos gereageerd. “Ik denk dat ik een Moergestelse blijf, maar ik denk dat de toekomst dat moet uitwijzen.” Die toekomst, is nu. Twee echte Moergestelnaren, Peter van de Wouw en Johan op ‘t Hoog, weten te vertellen wat de fusie met Moergestel gedaan heeft. 

Tweede plek
Die verandering is volgens Peter zeker te merken. “Vroeger hielden we meer rekening met de buurten van Moergestel. Nu is Oisterwijk eerste gemeente en Heukelom en Moergestel zijn buurtschappen van Oisterwijk.” Dat Moergestel niet altijd meer op de eerste plaats staat, ervaart ook Johan. “Het voelt misschien wel als een tweede plek hier in Moergestel.” Een voorbeeld daarvan is het verkeersplan, dat volgens Johan in de oude situatie sneller voor elkaar zou zijn gekomen. Beiden noemen ook de woningbouw, dat hoofdzakelijk in Oisterwijk uitgevoerd lijkt te worden. De heren storen zich aan het langdurig leegstaan van het Mensink gebouw. “Dat zou op de Lind niet gebeuren.”, aldus Johan. Het voelt voor Moergestelnaren dus misschien wel als een tweede plek, toch was dat voorafgaand aan de fusie zeker niet de bedoeling. In een interview in juli 1992 met MTV, nog voor de fusie rond was, reageerde voormalig burgemeester van Moergestel, Jan ter Veer, daar stellig op. “We hebben duidelijk afgesproken met elkaar dat het voor geen van beide gemeenten nadelig mag werken.” Dat houden de Moergestelnaren dan ook nauwlettend in de gaten.

Samen sterk
“Het merendeel kiest toch voor mensen die uit Moergestel komen”, legt Johan uit. Zij voelen dat ze hun stem echt nodig hebben in de gemeenteraad en zorgen er op die manier voor dat ze die stem blijven houden. En met succes, want zeker de helft van de gemeenteraadsleden woont in Moergestel. Genoeg mogelijkheid om de Moergestelse stem te laten gelden, vind Peter. “Als we onze gemeenteraadsleden aanspreken zou dat door moeten komen.” Niet alleen vertegenwoordigd zijn in de gemeenteraad, ook het behoud van het dorpsgevoel is belangrijk. Het verenigingsleven in Moergestel wordt dan ook als sterk ervaren. Een voorbeeld daarvan is Koningsdag, waar dit jaar geen oranjecomité was om de dag te organiseren. Desondanks sloeg de horeca de handen ineen. “Iedereen kent iedereen. Dat vind ik wel het mooie van dit dorp.”

Ervaring uit het verleden

Uit hun eigen ervaringen, zijn volgens de heren genoeg lessen te trekken. Elkaar als dorpsbewoners verstaan is volgens Peter een van de belangrijkste. “Let echt op een goed verenigingsleven en een huiskamer voor het dorp.” Datzelfde kan ook Haaren helpen, want beide kernen hechten veel waarde aan het dorpsgevoel. Je stem laten horen in de gemeenteraad en een groot gevoel van saamhorigheid hielp Moergestel om dat dorpsgevoel te behouden, Haaren kan van die ervaring profiteren. Peter denk dat de dorpen elkaar wel liggen. “Ik denk dat de ideeën en identiteit van Moergestel en Haaren echt wel bij elkaar zullen gaan passen.” Misschien weten de dorpen elkaar daardoor juist te vinden en kunnen ze de handen ineenslaan om niet het ondergeschoven kindje te worden.

PIT Onderzoek blijft dit onderwerp volgen!
De gemeentelijke herindeling splitst de gemeente Haaren op en brengt de kernen onder bij de verschillende buurgemeenten. Het dorp Haaren zal vanaf 2021 onderdeel zijn van de gemeente Oisterwijk. Zo’n herindeling roept veel vragen op: ‘Gaat de zorg veranderen?’ en ‘Kan de voetbalclub blijven?’, maar ook: ‘Blijft Den Domp bestaan?’ Verwacht u voor- of nadelen van de gemeentelijke herindeling van Haaren? Laat het weten! Mail naar info@pitonderzoek.nl