Betaalbare huisvesting is in Oisterwijk een waar hoofdpijndossier

17 juni 2020

Met lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen, stijgende huurprijzen en een nijpend tekort aan betaalbare koopwoningen, is huisvesting in Oisterwijk een hoofdpijndossier aan het worden. Sommige mensen die tussen wal en schip belanden, wonen noodgedwongen illegaal op recreatieparken opgeschrikt met dwangsommen. Tel daarbij de 400 tot 800 arbeidsmigranten die onder een onduidelijk gedoogbeleid van de gemeente ook op recreatieparken wonen, en we zien al snel waarom de situatie in Oisterwijk extra veel aandacht vergt. Wat kan er gedaan worden zodat deze situatie niet nog meer uit de hand loopt?

door Stephen Bell  – PIT Onderzoek

Als gemeente staan we niet alleen. Net als in veel andere Nederlandse gemeenten, lijdt Oisterwijk aan een aanhoudend woningtekort. Dit gaat vooral om betaalbare, kleinere woningen. Met een gemiddelde WOZ-waarde van 330.000 euro in 2019 is Oisterwijk een relatief dure gemeente om in te wonen. De waarde van huizen in de gemeente is het afgelopen jaar met 5% gestegen. Deze prijzen blijven stijgen. Volgens kenners ligt dit vooral aan een gebrek aan nieuwbouw. Het aanbod is en blijft ver onder de vraag steken. Inmiddels is de gemiddelde wachttijd opgelopen tot 11 jaar, even lang als die van Amsterdam.

Jongeren
In een snel vergrijzende gemeente waarin meer dan de helft van de inwoners boven de 45 is, zou het een prioriteit moeten zijn om jongere inwoners betaalbare woningen te bieden. Gezien de wachttijden is het bijna onmogelijk om voor je dertigste een woning te krijgen. Uit een poll op Oisterwijk Nieuws blijkt dat 80% van de 523 respondenten vindt dat jongeren voorrang moeten krijgen op een woning. Wooncorporatie Leystromen komt met nieuwe concepten met als doel ook woningzoekenden met een korte inschrijftijd een kans te bieden, wat volgens hen vooral voor jongeren interessant moet zijn. De bouw van deze 14 woningen is inmiddels gestart en de verwachte oplevering is in de zomer van 2020. Dit kan de situatie tijdelijk wat lucht bieden.

 Doorstroming
Roland Marx, bestuurder van Leystromen legt nadruk op doorstroming: “Als de doorstroming goed in beweging blijft, vinden woningzoekenden makkelijker een woning die past bij hun wensen en komen ook woningen vrij voor bijvoorbeeld starters. Binnen de sociale verhuur blijkt doorstroming beperkt, terwijl we woningzoekenden graag een woning bieden die bij hun wensen past”, aldus Marx. “Wanneer mensen met een hogere leeftijd bijvoorbeeld vanuit een eengezinswoning verhuizen naar een seniorenappartement, komt de eengezinswoning beschikbaar voor een jong gezin.” Ondanks dat de Oisterwijkse woningmarkt nog lang niet aan de grote vraag voldoet, zijn wel wat sociale huurwoningen in aanbouw. 21 appartementen op het KVL-terrein zijn onlangs opgeleverd. In Bommelhoef in Moergestel zijn 25 nieuwe woningen in aantocht.

Nieuwe vraag

Belangrijk is dat de nieuwe projecten voldoen aan de behoeften van nieuwe bewoners. Zo is de vraag naar eenpersoonswoningen enorm gegroeid. Er zijn steeds meer alleenstaanden, bijvoorbeeld ouderen (vergrijzing) die niet meer in aanmerking komen voor de overvolle tehuizen. Ook werknemers uit het buitenland vragen om woonruimte (zoals de arbeidsmigranten in de recreatieparken). Dat is zeker terug te zien in de Oisterwijkse demografie. Bij andere gemeenten zien we een opkomst van tijdelijke woningen als TinyHouses die bij jongeren erg in de smaak vallen. Dit zijn kant-en-klare eenpersoonswoningen die snel op te zetten zijn, en verplaatsbaar. Dit zou een optie kunnen zijn voor snel tijdelijke bouw van sociale huurwoningen op de Oisterwijksebaan 2 en andere uitgekochte veehouderijen in de toekomst. Met zulke flexwoningen weet de stad Rotterdam in korte tijd dit jaar tussen de 700 en 1000 woningen op te leveren.

Varkensfokkerij aan de Oisterwijksebaan gelegen nabij de Apollolaan in Oisterwijk (Bron: PIT Onderzoek)

Beleid
De eerste stap van het probleem ‘huisvesting’ in onze gemeente is vooral onder ogen zien hoe omvangrijk en complex deze is. Veel losstaande problemen – althans zo lijkt het als we de politiek volgen – zorgen voor afleiding van het groter samenhangend geheel. Er zou gewerkt moeten worden aan een integraal overzicht, een totaal aanpak.