AZC Oisterwijk geselecteerd door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek

21 juli 2020

‘Van Venlo tot Groningen, van Enschede tot Oisterwijk: het afgelopen jaar werd in heel Nederland journalistiek onderzoek gedaan,’ zo laat het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (zelfstandig bestuursorgaan van het ministerie van OCW) weten in haar landelijke berichtgeving over hun subsidiejaar 2019. Oisterwijk was een van de gemeenten waar de lokale media mee mochten doen aan een pilot van het Stimuleringsfonds. Het werd een proefperiode van in eerste instantie een jaar, ondertussen verlengd met een tweede jaar. Met deze pilot beoogt het Stimuleringsfonds de kwaliteit van de lokale (onderzoeks)journalistiek te verbeteren en de werkgelegenheid onder journalisten te vergroten. 

Onder de loep met een trailer
Het Stimuleringsfonds zette over 2019 de 24 meest diepgravende verhalen die voortkomen uit de subsidieregeling in de spotlights door het maken van trailers van deze 'verhalen'.  ‘Met een massa energie en hard werk zijn er door heel Nederland thema’s onderzocht die mensen regionaal en nationaal bezighouden,’ zegt projectleider onderzoeksjournalistiek Steffan Konings. Door het maken van deze trailers laten we zien wat dat zoal heeft opgeleverd. Zo heeft het Stimuleringsfonds het AZC geselecteerd en laten uitwerken in een trailer. Door op hier te klikken kunt u deze trailer bekijken. 

PIT Onderzoek

In Oisterwijk ondersteunen redactieleden van PIT Onderzoek (in dienst van Stichting Onderzoeksredactie Groot Oisterwijk) de lokale media met hun werk. Veelal door het schrijven van eigen artikelen en soms ook door het uitwisselen van hun informatie en kennis over actuele onderwerpen die lokaal spelen. Zo kwamen in 2019 onder andere de verkeersveiligheid, bezuinigingen, woonbeleid, het AZC en de gemeentelijke herindeling aan bod. Voor een volledig overzicht van alle publicaties van PIT Onderzoek, klik op hier