Stimuleringsfonds voor de Journalistiek kiest voor Oisterwijk als pilot

7 december 2018

De Stichting Onderzoeksredactie Groot Oisterwijk ontvangt vanaf januari 2019 subsidie voor het oprichten van een onderzoeksredactie. Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek heeft hun plan gehonoreerd. Dit plan is gebaseerd op het met meer diepgang onderzoeken en multimediaal publiceren van lokaal actuele onderwerpen.

Het Fonds

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ) heeft 2,7 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld voor het uitvoeren van onderzoeksjournalistiek in Nederland. Hiermee willen zij bijdragen aan het vormen of uitbreiden van journalistieke organisaties en/of samenwerkingsverbanden, en het verbeteren van de lokale nieuwsvoorziening.

Inschrijving

Middels een open inschrijving werden met name lokale initiatiefnemers opgeroepen hun ideeën kenbaar te maken. In totaal werden 96 aanvragen ingediend met een totaal waarde van ruim elf miljoen euro. 40 teams zijn uitgenodigd voor een nader gesprek en vervolgens zijn landelijk 23 projecten gehonoreerd. Onder hen grote namen als: BNNVARA, RTL Nieuws, Brabants Dagblad… én het plan uit Oisterwijk!

Groot Oisterwijk

Gerard van Giersbergen (voorzitter LOVO) en Joris van der Pijll (redacteur Oisterwijk Nieuws) hebben het initiatief genomen om voor de samenleving van Oisterwijk deel te nemen aan deze inschrijving. Hun idee is om een overkoepelende onderzoeksredactie op te richten voor ‘Groot Oisterwijk’, de samenleving van Haaren, Heukelom, Moergestel en Oisterwijk. Dit nieuw op te richten redactieteam, met enkele professionele krachten en enkele stagiaires, gaat lokale onderwerpen onderzoeken en de informatie die daar uit voort komt op multimediale presenteren, via internet, lokale omroepen en krant. Ook is in het plan opgenomen om een mediaplein in te richten en inwoners kunnen wekelijks terecht bij een media-spreekuur.

Stichting

De jury honoreerde dit plan met een bijdrage van 63.000 euro: ‘Qua samenwerking is er al een sterk netwerk aanwezig, dat ook hiervoor ingezet kan worden. De plannen zijn helder opgesteld en goed uit te voeren. De in de aanvraag beschreven ambities zijn scherp en komen overeen met de doelstellingen van deze regeling.’ Blij verrast werd na de ontvangst van deze toekenning besloten het project onder te brengen bij een nieuw op te richten stichting. Deze stichting heeft een adviserende functie, verzorgt de selectie voor de kandidaten van het redactieteam, beheert de ontvangen gelden, en rapporteert de voortgang en het resultaten. Ook gaat het stichtingsbestuur in 2019 bekijken welke mogelijkheden er zijn voor de lokale journalistiek  in de toekomst, dus na afloop van het subsidiejaar.

Vacatures

Voor de oprichting van dit nieuwe redactieteam, zoekt de Stichting Onderzoeksredactie Groot Oisterwijk meerdere kandidaten. Het betreft de functies: Onderzoeker, Redacteur, Film/ documentairemaker, Stagiaires HBO Journalistiek en Stagiaires MBO Mediatechniek. De voorkeur gaat uit naar werkzoekende kandidaten en stagiaires. Zowel ervaren als onervaren journalisten en filmmakers worden gevraagd hun interesse voor dit project kenbaar te maken via onderstaande website.